Är du mellan 16 och 25 år och bor du i en av Höga Kustens kommuner Härnösand, Sollefteå, Kramfors eller Örnsköldsvik? Har du idéer kring hur platsen där du bor kan utvecklas till en plats där unga hörs, trivs och kan påverka? Då har du kommit rätt!

Här hittar du Leader Höga Kustens tips om hur du kan gå till väga, hur vi jobbar med ung delaktighet i Höga Kusten och hur du söker upp till 20 000 kr för att genomföra dina och dina vänners idéer! 

Aktuellt just nu

Utlysning: 20 000 kr till ungas idéer

Är du 16-25 år och vill göra din plats ännu bättre? Har du och dina vänner idéer som ni vill göra verklighet av? Ni kanske vill skapa ett evenemang, rusta upp en plats att hänga på eller något helt annat? Då har ni möjlighet att söka upp till 20 000 kr hos Leader Höga Kusten för att genomföra er idé! Läs mer nedan och ansök.

Stort tack till sommarens Unga influencers!

Som på Instagramkontot @ungihogakusten, under tio veckor delat med sig av sin bild av att vara ung på landsbygden. Tack för alla äventyr, tankar, nya platser och inspiration ni delat med er av! 

@kilul.fle, @susannafahlen, @astridvedin, @amaliabjornler, @alexkelviin ⭐️

Fortsätt gärna följa kontot och våra unga i Höga Kusten.

Advisory board Ung i Höga Kusten 2022

Advisory Board Höga Kusten 

Vi på Leader Höga Kusten vill arbeta tillsammans med unga för att Höga Kusten ska vara en plats där unga hörs, trivs och kan påverka. Detta gör vi tillsammans med Advisory Board Höga Kusten. – en grupp av 9 unga mellan 16 till 25 år från Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnköldsvik kommun som brinner för att utveckla en Höga Kusten där unga vill bo, leva och verka och ha en rolig fritid. 

Ungdomscheckar: 20 000 kr till ungas idéer

Är du 16-25 år och vill göra din plats ännu bättre? Har du och dina vänner idéer som ni vill göra verklighet av? Ni kanske vill skapa ett evenemang, rusta upp en plats att hänga på eller något helt annat? Då har ni möjlighet att söka upp till 20 000 kr hos Leader Höga Kusten för att genomföra er idé! 

Ansök såhär

Det är inte svårt att ansöka: ni beskriver er idé, vilka som ska genomföra den och vad det kostar genom att fylla i ett enkelt formulär tillsammans.

Vet ni redan nu vad ni vill göra och vad det kostar kan ni fylla i formuläret direkt, då behöver ni också ha en förening att samarbeta med. 

Har ni en idé, men skulle vilja ha hjälp och stöttning? Hör av er till oss så hjälper vi er att göra verklighet av idén!

Kontakta oss via Messenger, eller mejla/smsa/ring Maaike Smit: maaike@leaderhogakusten.se / 070-241 73 82

Exempel på vad som går att göra med en ungdomscheck

Hittills har unga i Höga Kusten bland annat fått finansiering för en konstnärsverkstad, en EPA-träff, en motorcrossbana, en festival och en snowpark. Läs mer om några av dem nedan!

Summer Vibes

Summervibes. Projekt för unga i Höga kusten Härnösand

Mona och 5 av hennes vänner i Härnösand ville genomföra en festival för ungdomar i Härnösand. De bjöd in föreningar att presentera sina aktiviteter för unga, spelade musik och höll i spel med barn. De hade även Tik-Tok dans, dansuppträdande och karaoke. På kvällen blev det disco med DJ. Festivalen blev lyckat och gruppen har planer för att samordna nya aktiviteter.

Några lärdomar tog dem med sig också, t.ex. hur man gör en budget och idéer kring hur de kan nå ut till ännu fler nästa gång!

 

Käpphästtävling

Varje år genomförs en stor festival i Sollefteå, där en av festivaldagarna är barnens dag. Ungdomssektionen i Sollefteå Ryttareklubben passade på att göra en käpphästtävling för barn, för att få fler att röra sig och ha kul.

Ungdomschecken använde dem för att annonsera evenemanget i sociala media, köpa in priser till tävlingen, bjuda på fika och bygga egna käpphästhinder. Över 100 barn och ungdomar var med och tävlade och gruppen av 15 ungdomar som genomförde tävlingen var väldigt nöjda. ´Var ute i god tid med information och ha roligt´ önskar de andra som också vill göra ett evenemang! 

EPA-träff

Young Wheels beviljades stöd för att genomföra en EPA-träff i Kramfors kommun. För att genomföra träffen fick Young Wheels pengar för matservering och snygga klistermärken och tröjor till deltagarna.

Young Wheels ville efter träffen utveckla en mötesplats för motorintresserade unga i kommunen, idag driver de en motorgård med stöd från Allmänna Arvsfonden. I filmen ser ni ett reportage från Young Wheels andra motorträff (inte finansierad av Leader).

Crossbana i Junsele

Motorcrossbana i Junsele. Fick stöd och pengar från Leader höga Kusten

Jimmie och andra i MX klubben i Junsele ville skapa en crossbana i Junsele på en gammal travbana. Deras vision var att ha ett ställa där man kan omgås, åka cross på sommaren och på vintern kunna köra cross eller skoter. Tanken var att inte bara medlemmar i MX klubben skulle kunna använda anläggningen, men även ungdomar från hela Sollefteå kommun.

Gruppen fick tillstånd att använda travbanan och satt igång med att bygga vallar och hopp. Förutom ungefär 25 ungdomar som hjälpte till med bygget ställde även företag i bygden upp genom att låna ut maskiner.
´Våga satsa och var inte rädd för att fråga om hjälp, för alla är hjälpsamma bara man är vanlig och förk
larar varför man behöver hjälp´, säger Jimmy.
 

Kreativ afton

Susanna älskar att syssla med olika typer av hantverk, och ville gärna ge även andra unga möjlighet att prova på olika tekniker. Hon hörde av sig till Nordingrå Konstby och fick hålla en kreativ afton där. Kring 20 ungdomarna fick testa att skapa med lera, brodera och de gick igenom olika metoder och tekniker.

Susanna ser tillbaka på evenemanget med stolthet: ´det blev en otroligt fin gemenskap och alla nämnde att det var ett fint initiativ´.
Hennes tips för andra ungdomar som vill driva ett projekt: ´Våga! Det är inte alls så svårt och krångligt som man kanske kan tro.´

Ungdomslokaler i Drömme

Junis och UNF i Drömme, Nätradalen har tillgång till ett litet gym, ungdomslokal och hockeyplan. Sex ungdomar tyckte att fler ska ha möjlighet att använda lokalerna som finns i området och för det ville de utveckla dem. I ett flertal träffar planerar dem hur de vill rusta upp dem och vilka materialen skulle behövas för att göra lokalerna kul som mötesplats för unga. De köpte in gymredskap som ett löpband och även en multispelbord.
Deras tips till andra unga? ´Ta hjälp och fika mycket!´.

Snowpark Latbergsbacken

William och hans kompisar hörde av sig till Leader Höga Kusten och ville göra en snowpark i Latbergsbacken i Kramfors. Vi hjälpte dem ta kontakt med Kramfors Alpina och bidrog med pengar till inköp av rails och annan utrustning.

Konstnärsverkstad

I Ramsele fanns önskemål om att göra en konstnäsverkstad för unga konstnärer. Med stöttning av Leader Höga Kusten skapades en ungdomssektion i Ramsele konst- och hantverksförening. Ungdomssektionen fick sedan pengar för inköp av konstnärsmaterial och kurser i bland annat akvarellmålning.

Läs mer om vad de har gjort och hur det har gått.

.

Klicka på ikonen för att följa oss ungihögakusten