DEN KREATIVA LANDSBYGDEN

 För fem år sedan levde jag i villfarelsen av att det var i städerna jag måste bo för att få verka kreativt. Bilder på jordbrukare, mäktiga vyer utan människor och ett evigt prat om att man fick för lite uppmärksamhet förstärkte bilden. Jag kunde inte ha mer fel. De sista fem åren har jag fått lära mig att landsbygden är en helt makalöst kreativ plats och jag trivs som aldrig förr.

JAG MÅSTE FÅ LUFT!

Som global Marknadschef för friluftsföretaget Fjällräven var arbetslivet rätt underbart. Vi växte så det knakade, gick ständigt in i nya länder och det otroliga teamet utvecklade utrustning som man bar med stolthet samtidigt som vi ständigt fick ta emot priser för vårt varumärkesarbete. Men när jag återigen satt på något flyg på väg hem till Stockholm efter ett besök hos något av våra dotterbolag och blickade ner över myllret av bilar eller trängde in mig på blå linje mellan kontoret i Solna och St Eriksplan så växte känslan – jag måste få luft! Jag vill ha naturen och vidderna runt knuten och samtidigt arbeta kreativt. Lösningen blev att flytta tillbaka upp till Höga Kusten och dela med mig av den natur jag älskar till fler.
VÄRLDEN VID MINA FINGRAR

Fyra år senare driver jag en mötesplats för äventyr, avkoppling och kreativitet – vi kallar det för FriluftsByn. En passion som med basen i naturen och friluftslivet ständigt tar nya riktningar.

Härifrån arrangerar vi, tillsammans med samarbetspartners och volontärer, festivaler och äventyr som lockar människor från hela världen. Under lågsäsong hjälper jag företag, regioner och destinationer att utvecklas. Idag har jag från mitt kontor med berget i ryggen och havet i blickfånget precis avslutat ett Skype möten med Visit Sweden där vi diskuterar hur Sverige kan bli ännu vassare på att visa upp våra fantastiska upplevelser i det internationella bruset. Imorgon ska jag leda ett möte på Öland om cykelturism runt sjön Bolmen i Småland. Jag kommer sitta ull-undersället och är redo att ge mig ut i naturen direkt vi är klara. Det är helt galet. Men det här handlar om mer än fiberutbyggnad – det är nybyggarandan och känslan av att vara en landsbyggare som för samman oss som bor och verkar här. Att bygga vidare på vanrandras styrkor och hjälpas åt.

NYA MÖTEN GER NYA IDÉER

Kombinationen av alla tillgängliga intryck genom snabb uppkoppling, möjligheten till lugn och reflektion i naturen och närheten till människor med helt andra erfarenheter och kunskaper är för mig en helt outtömlig källa till kreativitet. Landsbygden är full av människor med drömmar och idéer och när man hittar varandra uppstår spännande kombinationer. För vi möts, så pass ofta att förtroende uppstår och man vågar börja samarbeta.

När en grupp arkitekter kontaktar oss efter ett frukostmöte som arrangeras varje månad bestämmer vi oss för att kombinera arkitektur och natur. Vi tar de första tre bokstäverna från respektive specialistområde och skapar Arknat, en två veckor lång arkitekturfestival. När vi kommer i kontakt med musiker uppstår nya koncept som Sounds Like Sweden och vips sitter några av Sveriges ledande musikmakarna i skogen och skapar musik. När vi träffar passionerade gin-mästare så skapas cocktail tävlingar i skogen. Ja du förstår, det finns liksom inga gränser. Här finns ytorna, råvarorna och en gemensam passion. Då kan vad som helst hända.

ALLA GÖR SINA VAL.

Landsbygden är inte för alla. Lika lite som staden är för alla. Många söker kanske till och med en kombination. Men båda platserna erbjuder kreativitet. Även om förändringen på landsbygden inte alltid syns på utsidan – förutom kanske en ökning av stora inglasade fasader i söderläge mot havet rejäla terrasser med badstegar – så har det skett en enorm förändring på insidan. Om vi förstår det öppnas det plötsligt upp helt nya vägval för de som vill arbeta kreativt.  För mig precis som för dig.
Välkommen!

Ps. Om du vill få fart på just er bygd. Missa inte detta
– Tre tips för en levande landsbygd >>

Ps II Händer det redan mycket men ni känner att ni inte når ut med allt spännande som händer. Kolla in dessa tips
– Digitalisera Landsbygden >>

Lär dig mer om FriluftsByn>>