LANDSBYGGARE LOCKAR FLER TILL LANDSBYGDEN
Allt fler drömmer om att bo och arbeta på landsbygden, men alla vet inte att det är möjligt. Genom att lyfta fram Landsbyggarna som lyckas skapa sitt drömliv vill Leader Höga Kusten lyfta fram entreprenörskapet och livskvaliteten på landsbygden. –  Vi vill visa på möjligheterna så att fler vågar flytta till Höga Kusten och driva sitt företag på landsbygden. Livet på landsbygden har så många fördelar, vi vill att fler ska få en möjlighet att leva det livet, säger Eva Jilkén, projektledare för Landsbyggare-projektet.

Leader Höga Kusten initierade satsningen Vi Landsbyggare för att stärka den positiva bilden av landsbygden och uppmuntra fler att förverkliga sina idéer och driva sin verksamhet i Höga Kusten. – Det finns en enorm drivkraft hos företagarna och samtidigt en stark community bland entreprenörerna. Vi vill visa detta för fler och vi tror att det kan vara en ögonöppnare både för de som bor här, men även de som funderar på att flytta tillbaka eller söker ett kreativt klimat för att förverkliga sina affärsidéer eller projekt, säger Jenny Edvinsson, verksamhetsledare Leader Höga Kusten.


Landsbyggarna– entreprenörerna som bygger landet

Med Landsbyggare-kampanjen tar man ett ännu större grepp för att lyfta möjligheterna på landsbygden i Höga Kusten. I fokus för kampanjen står Landsbyggarna, entreprenörer som skapar en levande landsbygd och sysselsättning i Höga Kusten. Som en del av satsningen har filmer gjorts där Landsbyggarna porträtteras, ger sina bästa tips för att komma igång och en film om hur Leader Höga Kusten kan stödja fler Landsbyggare att förverkliga sina drömmar.  – Landsbygden lockar mer än någonsin, samtidigt som många inte känner till möjligheterna och att vi kan hjälpa till. Vi vill lyfta den sprudlande kreativiteten och livskvaliteten på landsbygden och visa på vägar, så att fler att vågar ta steget, säger Eva Jilkén.

Fler Landsbyggare till Höga Kusten
Kampanjen har pågått ett år och i dagarna släpptes en Landsbyggare No.2 där fem nya Landsbyggare från olika branscher porträtteras. Satsningen har redan visats för över 500 000 och kopierats av fler områden i Sverige samt att EU kommissionen har visat intresse för arbetet att skapa en positiv attityd till landsbygden. Men framförallt har fler Landsbyggare funnit sin plats i Höga Kusten bland annat genom Mirja och Fredrik Lindström, Pelle Åbergsgården.som i slutet på 2018 bestämde sig för att flytta från Tyresö till Nordingrå.
”Våra drömmar om att flytta till Höga Kusten hade funnits ett tag och Landsbyggare gav oss inspiration att ta steget. Det välkomnande och den hjälp vi fick har bidragit till att vi håller på att förverkliga vår dröm om att leva närmare naturen och ett mer hållbart liv. Det känns som att vi har kommit hem”, säger Mirja och Fredrik Lindström, Pelle Åbergsgården (@pelleabergsgarden).

Hemsida: www.landsbyggare.se Mer inspiration: Instagram: @landsbyggare
Utöver kampanjen består Vi Landsbyggare-projektet även av inspirerande nätverksdagar, Landsbyggaredagen med inspiration, innovation och förutsättningar för långsiktiga samarbeten. Den tredje delen består i att få att opinionsbildare och politiker att förstå vilken drivkraft det finns på landsbygden och vikten av att skapa en positiv bild av landsbygden.

För frågor kontakta: Projektledare Eva Jilkén tel +46(0)73 946 46 20, eva@leaderhogakusten.se
Leader Höga Kusten arbetar under EU:s programperiod 2014–2020 genom lokalt ledd utveckling och via Leader-metoden för att utveckla landsbygden i Härnösands, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsviks kommun.  Leader Höga Kusten beviljar projekt och förmedla finansiering till lokala initiativ som utvecklar landsbygden samt driver eget utvecklingsarbete. Leader Höga Kusten är ett partnerskap mellan ideell, privat och offentlig sektor. Leader Höga Kusten har tre anställda och huvudkontoret ligger i Kramfors. Läs mer om Leader Höga Kusten på www.leaderhogakusten.se

LANDSBYGGARE  No. 2

  1. Sollefteå Skidor & Frida Karlsson @fridakarlsson (världsmästare längdskidor)
  2. Norrfrid Naturbruk @norrfridnaturbruk (lantbruk och bloggare)
  3. Lindnord Venture @mikaellindnord & @helenalindnord (Inspiratörer, föreläsare, äventyrare)
  4. Coffee Camp @HighCoast-CoffeeCamp (Cofffee Camp och kulturhus)
  5. Lokal Koncept @lokal_koncept ((inredning och showroom