LOKALT LEDD UTVECKLING OCH COVID-19

Med anledning av coronavirusets spridning i Sverige och världen förändras allas vår vardag. Vikten av samverkan och lokalt ledd utveckling blir kanske än mer tydlig och från Leader Höga Kustens sida vill vi därför samla information och tips kring hur företag och föreningar kan möta och ta hjälp i den situation vi är i. Tillsammans fortsätter vi skapa ett livskraftigt, innovativt och hållbart Höga Kusten!

Allmän information

#supportyourlocal

Nu ändras våra levnadsmönster väldigt mycket, väldigt snabbt. Det kan medföra utmaningar, inte minst för företag, föreningar och privatpersoner. Vi behöver tillsammans fundera kring hur vi vill att vår framtid ska se ut och hur vi kan vara medskapare till den. Fundera över vad som är viktigt för dig och hur du kan bidra. Kanske kan du handla mer lokalt, stötta bygdegården genom att lösa medlemskap eller ringa till mormor via Skype istället för att träffas fysiskt i påsk? Passa också på att spendera lite extra tid utomhus nu i vår, själv eller i sällskap med andra. Höga Kusten har stora ytor, många utflyktsmål och storslagna vyer – njut av det och ta hand om varandra!

Riktlinjer & fakta

Leader Höga Kusten följer de riktlinjer Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten satt upp. Det är viktigt att vi tillsammans delar och tar del av korrekt information, nedan hittar du länkar med uppdaterad och korrekt fakta.

Tips & information till föreningar och företag

Här samlar vi tips och information som kan vara till användning för föreningar och företag, du är välkommen att höra av dig om du har frågor eller vill lägga till något på listan.

Information från Regional utveckling

Samlad information från Utvecklingsenheten på Region Västernorrland. Här finns information om företags-, kultur- och projektstöd, både för företag och föreningar som redan har beviljats stöd och för er som är intresserade av att ansöka. Regionen länkar också vidare till andra aktörer som kan stötta näringslivet och civilsamhället. Läs mer HÄR>>.

Frågor och svar om att hålla bolags- eller föreningsstämma med anledning av coronaviruset

Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag till tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor under det pågående virusutbrottet. Bolagsverket svarar på vanligt förekommande frågor kring detta. Läs mer HÄR>>.

Bizmaker lanserar Omställningsakuten

BizMaker erbjuder kostnadsfri affärscoachning till företagare med utmaningar att lösa i spåren av Covid-19. Syftet är att snabbare hitta nya vägar fram för en hållbar omställning med ny eller förändrad affärsmodell i fokus.  Läs mer HÄR>>.

Besöksnäringsakuten

Hos Höga Kusten Destinationsutveckling har startat en besöksnäringsakut. Där kan du som företagare bolla tankar eller få hjälp med hur du praktiskt går till väga för att ansöka om de olika stödåtgärder som finns. Läs mer HÄR>>.

Coronainfo för besöksnäringen

Hos Höga Kusten Turism hittar ni information kring hur du som besöksnäringsföretagare i Höga Kusten kan hantera den rådande situationen kring det nya coronavirusets utbredning. Höga Kusten Destinationsutveckling anordnar bland annat webbmöten varje tisdag kl 09:00. Läs mer HÄR>>.

Höga Kusten Utvecklingsprogram

Höga Kusten Destinationsutveckling i samarbete med Region Västernorrland har tagit fram ett utvecklingsprogram för besöksnäringsföretagare. Nu finns det ett antal olika företagsstöd som du som företagare inom besöksnäringen i Höga Kusten kan söka. Höga Kusten Utvecklingsprogram syftar till att mildra effekterna av pandemin, utveckla företag och destinationen – samt att vi tillsammans ska stå stärkta när vi återigen ser en normal vardag. Läs mer HÄR>>.

Stöd för korttidsarbete

Hos Tillväxtverket finns möjlighet att söka stöd för korttidsarbete, vilket innebär att arbetsgivaren kan minska anställdas arbetstid samt få stöd från staten för lönekostnad. Läs mer HÄR>>

Tillfälliga ändringar i lagar & regler

På Verksamt.se finns samlad information om tillfälliga ändringar i lagar och regler som är viktig för dig som företagare att känna till med anledning av coronaviruset och covid-19.  Bland annat finns information om skatter och avgifter,  arbetsbrist och uppsägning, finansiering och lån, tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher och nya regler för restaurang, caféer och barer. Läs mer HÄR>>.

Almi Brygglån

För att underlätta för företag att överbrygga svårigheterna lanseras nu Almis Brygglån. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation. Det innebär bland annat förmånliga villkor såsom möjlighet till amorteringsanstånd och ränteanstånd redan från start. Läs mer HÄR>>.

Utvecklingscheck

Region Västernorrland erbjuder mikroföretag möjlighet att söka stöd för att mildra effekterna av covid-19 och kunna utveckla sitt företag. Utvecklingschecken kan sökas av företag med verksamhet i hela Västernorrland som har en-nio sysselsatta/anställda och högst 20 miljoner kronor i omsättning. Utvecklingschecken kan beviljas även om lokal konkurrens förekommer, upp till 150 000 kr.  Läs mer HÄR>>.

Postkodstiftelsen – Respons Coronapandemin

För att möta de akuta samhällsbehov som uppstått som ett resultat av coronaviruset, öppnar Svenska Postkodstiftelsen upp för möjligheten att ansöka om projektstöd upp till 200 000 kr. Ideella föreningar och allmännyttiga stiftelser med intäkter på minst 500 000 kr förra året kan söka stödet.

Företagsakut – Härnösand

HÄR>> hittar du information om hur du som är verksam i Härnösands kommun kan få stöd och hjälp.

Företagsakut – Sollefteå

HÄR>> hittar du information om hur du som är verksam i Kramfors kommun kan få stöd och hjälp.

Företagsakut – Kramfors

HÄR>> hittar du information om hur du som är verksam i Kramfors kommun kan få stöd och hjälp.

Företagsakut – Örnsköldsvik

HÄR>> hittar du information om hur du som är verksam i Örnsköldsvik kommun kan få stöd och hjälp.

Landsbyggare – en digital föreläsning

Passa på att fylla på inspirationskontot! Leader Höga Kusten berättar om hur vi jobbar med att lyfta Landsbyggare och hur det bidrar till att skapa mer attraktiva platser! LANDSBYGGARE har blivit ett nationellt begrepp och en metod för att lyfta bilden av landsbygden så att fler ser möjligheterna. Läs mer HÄR>>.

Fem tips till bättre onlinemöten

Hela Sverige Ska Leva jobbar precis som Leader Höga Kusten mestadels på distans. Här har de listat fem tips för bättre online-möten.

Checklista för ett lyckat digitalt möte

Studieförbundet Bilda har tagit fram en smidig checklista för ett lyckat, digitalt möte. Bilda listar även olika videoverktyg att använda sig av. Kom ihåg att ett videomöte inte bara behöver vara något formellt, ni kan också koppla upp er för att dricka en kopp kaffe tillsammans! Läs mer HÄR>>.

22 sätt att synas i Sociala Medier

Mediebyrån Freedude har tillsammans med Bizmaker tagit fram en guide för hur ni kan öka er synlighet på sociala medier, nu och framåt. I guiden finns ett gäng verktyg och tips att använda sig av – helt gratis. Läs mer och ta del av guiden HÄR>>.

Kontakta oss

Vi fortsätter jobba med utvecklingsfrågor i Höga Kusten. Även om vi inte kan boka några fysiska möten i dagsläget är du välkommen att höra av dig till oss för att bolla nya idéer och befintliga projekt.

HÄR>> finns kontaktinformation till oss.