ÅRETS LANDSBYGGARE 2019!

Den 26 september delar vi för tredje gången ut det vårt prestigefyllda pris till de som gjort en insats för vår landsbygd i Höga Kusten! Välkommen till ÅRETS LANDSBYGGARE 2019.

Årets Landsbyggare är ett årligt pris för någon som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Höga Kusten och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis. Det finns fyra kategorier Landsbyggare:

1) Årets Landsbyggare – Entreprenör
2) Årets Landsbyggare-  Entreprenöriell förening
3) Årets Landsbyggare-  Attityd
4) Årets Landsbyggare- Unga Landsbyggare

Nomineringsprocessen har varit öppen för alla i Höga Kustens område. Det är Leader Höga Kustens styrelse, även kallad LAG, som är jury och röstar fram vinnarna i respektive kategori.

PROGRAMMET 26 SEPTEMBER

Vi dukar upp till långbord på Björkudden Hotell & Restaurang (vid Höga Kustenbron) där vi äter en gemensam och lokalproducerad middag tillsammans innan det är dags för pampig prisutdelning. Vi kommer även under kvällen att förhandsvisa de nya Landsbyggare-filmerna som spelats i under sommaren!

Du som vill lära känna fler Landsbyggare, skapa möjlighet för framtida samarbeten och hylla Årets Landsbyggare 2019, boka din plats redan idag.

TID/PLATS: Torsdag den 26 september kl. 18:00 – 21:00, Björkudden Hotell & Restaurang.

PRIS:  Kostnadsfritt, men 150 kr för middag, betalas på plats till restaurangen. Antalet platser är begränsade till 50 deltagare.

ANMÄLAN: Skicka ett mail till info@leaderhogakusten.se. Ange gärna också eventuella matpreferenser.

 Underhållning av Malin Spjuth

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – ENTREPRENÖR

VINNARE: Mats Löfroth, Hotell Höga Kusten och Björkuddens hotell & restaurang

Kriterier: ENTREPRENÖR
– är nytänkande i sitt entreprenörskap
– samverkar aktivt med andra
– driver en hållbar verksamhet
– är ett god förebild för andra entreprenörer
– skapar jobb

Markus Edlund, MES Smide och Myckelgensjö Glass & Camping

Motivering:

”Markus ser möjligheter och tänker nytt, både som entreprenör och ideellt aktiv. Markus driver både MES Smide och Myckelgensjö glass & Camping och skapar på så sätt sysselsättning till många i bygden. Med bas i Myckelgensjö har MES Smide kunder över hela världen, samtidigt som Markus har en stark förankring i bygden med Myckelgensjö glass & Camping samt flertalet engagemang i föreningar och viktiga servicefunktioner; Lanthandeln och som styrelsemedlem i Bygdsam Anundsjö.”

Mona och Niklas Persson, Strutsfarmen

Motivering:

”Mona och Niklas Persson har byggt upp sin verksamhet från grunden och hela tiden återinvesterat i sin verksamhet för att kunna utvecklas till det välbesökta turistmål det är idag. Strutsfarmen har de senaste 20 åren vuxit och innefattar idag, förutom strutshägn, även restaurang, gårdsbutik och eget slakteri. Med uppfinningsrikedom och fokus på lokala råvaror med hög kvalité, har Mona och Niklas skapat en verksamhet som skapar sysselsättning och sätter Gerdal och Höga Kusten på kartan.”

Mats Löfroth, Hotell Höga Kusten och Björkuddens hotell & restaurang

Motivering:

”Mats har genom Hotell Höga Kusten länge varit en stark drivkraft och entreprenör som ständigt tänker nytt och utvecklar Höga Kusten som besöksmål. Mats är en föregångare i Höga Kustens besöksnäring, vilket inte minst förvärvet av Björkuddens hotell & restaurang visar. Verksamheten skapar sysselsättning i området och är en god förebild för andra entreprenörer samtidigt som man aktivt med andra förädlar och anpassar erbjudandet efter ett allt större turistflöde.”

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – ENTREPRENÖRIELL FÖRENING

VINNARE 2019: Föreningen Urkult

Kriterier: FÖRENING

– är nytänkande i föreningsarbetet
– samverkar aktivt med andra
– bidrar till bygdeutveckling
– ökar bygdens attraktivitet

Föreningen Urkult

Motivering:

”I över 20 år har Föreningen Urkult verkat för världsförbättring och för att sätta Sollefteå och Höga Kustens inland på kartan. Förutom att årligen arrangera ett av Höga Kustens största evenemang har de har genom åren också skapat inflyttning, avknoppningar, företag, engagemang och marknadsföring för området, miljö- och rättvisefrågor. Urkult jobbar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor på ett sätt som inspirerar andra, samtidigt som de bjuder in hela världen till Näsåker och Höga Kusten.”

Sollefteå Skidor

Motivering:

”Med sina ledord glädje, stolthet och gemenskap har Sollefteå Skidor fostrat flera av våra absolut största idrottsstjärnor. Genom att skapa idrottsglädje visar Sollefteå Skidor vikten av idrotten som samhällsutvecklare, deras breda barn- och ungdomsverksamhet är en viktig del av deras framgångar i skidspåren. Genom att aktivt samverka med andra aktörer i kommunen och Höga Kusten, arrangerar föreningen tävlingar i världsklass som placerar Sollefteå på den internationella idrottskartan.”

Samverkande föreningar i Edsele

Motivering:

”I Edsele finns en lång tradition av engagemang och vilja att utveckla bygden. Föreningar, företag och privatpersoner arbetar tillsammans för att bibehålla och utveckla service. Här driver man bland annat skola, mack, restaurang och fastighetsbolag! Med initiativ som inspirerar visar Edsele att det genom samarbete och framtidstro går att skapa en levande landsbygd. I bygden finns en imponerande bredd av service och engagerade människor, vilket inte minst Edsele Intresseförening och Medborgarkooperativet Edsele Friskola visar med sitt arbete för att skapa en attraktiv bygd. Edsele som gott exempel når ut – bygdens arbete syns i media och de får ta emot studiebesök från andra delar av landet.”

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – ATTITYD

VINNARE: Jon Hillgren, Hernö Gin
Kriterier: ATTITYD

– förändrar attityden till landsbygden på ett positivt sätt
– visar på möjligheterna som landsbygden erbjuder

Linda Hörnfeldt, Lalinda

Motivering:

”Bloggerskan, socialmediergurun och hemvändaren Linda Hörnfeldt, som flyttat hem norra Örnsköldsviks landsbygd efter många år i Stockholm. Genom sina socialamedia-kanaler speglar hon hemvändarliv på landet på ett personligt charmigt och genuint sätt. Linda jobbar över hela landet med bland annat föreläsningar, utbildning, poddar, blogg och författarskap, allt för att hjälpa människor att komma närmare sin entreprenörsdröm. Som grundare av Sveriges branschorganisation för social media influencers, Influencers of Sweden, är hon en stark och viktig röst i en allt större digital bransch i Sverige och världen.”

Frida Karlsson, Sollefteå Skidor & Sveriges längdskidlandslag

Motivering:

”Frida är den yngsta världsmästaren i längdskidåkning någonsin. Med bas i Sollefteå reser, tränar och tävlar hon över hela världen som en av sin sports absolut främsta. Hon lyfter ofta fram Sollefteå och Höga Kustens fantastiska förutsättningar och sätter området på kartan. En förebild för många yngre att tro på och verka i sin hembygd, inte minst inom den egna klubben Sollefteå Skidor. Genom målmedvetet arbete och förmåga att alltid lyfta fram det som format henne och hennes karriär, har Frida en inställning som inspirerar många.”

Jon Hillgren, Hernö Gin

Motivering:

”Jon vågade ta steget och förverkliga sin dröm om att starta gin-destilleri i byn Dala utanför Härnösand. Företaget har, förutom en arbetsplats med ungefär 10 anställda och stora produktions- och besökslokaler, bidragit till en attitydförändring och framtidstro i Höga Kusten. Jon visar att det genom hårt arbete, rätt attityd och rätt nätverk är fullt möjligt att starta och driva ett internationellt känt företag med bas på den svenska landsbygden. Lyfter tydligt fördelarna och livskvalitén det innebär att bo och verka i Höga Kusten.”

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – UNGA LANDSBYGGARE

VINNARE 2019: Robin Hörnkvist, Scenklart AB
Kriterier: UNG

– samverkar aktivt med andra
– vågar att tänka nytt
– bidrar till bygdeutveckling
– är mellan 16 och 30 år gammal

Robin Hörnkvist, Scenklart AB

Motivering:

”Med inkluderande glädje och driv som smittar av sig, är Robin en ung entreprenör med många järn i elden. På gymnasiet arrangerade han första upplagan av Äldregalan, ett evenemang som sedan dess årligen fyller Fjällräven Center. Robin är en person som får människor att enas och som folk samlas kring, då inte endast ungdomar utan från alla ålderskategorier – kvinnor som män.  Förutom sitt växande företag Scenklart AB, har Robin också ett starkt engagemang i hembygden inom bland annat GFG-Bygdsam Grundsunda, Världsklass och Ung Landsbygdsentreprenör.”

Bild från Sollefteåbladet

Linnea Korpi och Peter Landgren, Sollefteås ödehus

Motivering:

”Linnea och Peter har på kort tid fått stor spridning av sitt initiativ ”Sollefteås ödehus”, där de med energi jobbar aktivt och ideellt för att befolka Sollefteå kommuns landsbygd. På bara några månader har de samlat ett stort antal hus till försäljning och uthyrning, hus som annars stått tomma men nu får möjlighet att befolkas igen. Linnea och Peter gör skillnad och inte bara för den enskilda fastighetsägaren, men för byar och samhällen. Att de samarbetar med lokala bygdeföreningar, förstärker initiativets hållbarhet och slagkraft ytterligare. Ett ideellt initiativ som inspirerar, så väl andra ideella krafter som politiker och tjänstepersoner.”

Paulina West, Mittlivsombonde.se

Motivering:

”I med och motgångar marknadsför Paulina alltid Höga Kusten från den positiva sidan. Med närmare 9000 följare på Instagram och en välbesökt blogg når Paulina ut med sin drivkraft och landsbygdsanda som jordbrukare i Höga Kusten. En sann förebild bland lantbrukare och de gröna näringarna som inte räds att satsa nytt, nu senast med planer på ny mjölkproduktionsanläggning. En ung, snart trebarnsförälder som följer sina drömmar och visar andra – ung som gammal – att leva och verka i Höga Kusten är livskvalité.”