ÅRETS LANDSBYGGARE 2020

Nu är finalisterna till det prestigefyllda priset Årets Landsbyggare 2020 utsedda. Det är fjärde gången Leader Höga Kusten uppmärksammar landsbygdens hjältar i Höga Kusten. De drivna företagarna och människorna som sätter området på kartan och som driver utvecklingen framåt. Landsbyggarna – de som bygger landet! Vinnarna koras på en coronaanpassad gala i november.

Årets Landsbyggare är ett årligt pris för någon som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Höga Kusten och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis. Det finns fyra kategorier Landsbyggare:

1) Årets Landsbyggare – Entreprenör
2) Årets Landsbyggare –  Entreprenöriell förening
3) Årets Landsbyggare –  Attityd
4) Årets Landsbyggare – Unga Landsbyggare

Nomineringsprocessen har varit öppen för alla i Höga Kustens område. Det är Leader Höga Kustens styrelse, även kallad LAG, som är jury och röstar fram vinnarna i respektive kategori.

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – ENTREPRENÖR

Kriterier: ENTREPRENÖR
– är nytänkande i sitt entreprenörskap
– samverkar aktivt med andra
– driver en hållbar verksamhet
– är ett god förebild för andra entreprenörer
– skapar jobb

Ann-Catrin Zackrisson – Bredbyns Gästgiveri

Ann-Catrin Zackrisson har en lång bakgrund som entreprenör i Bredbyn och Örnsköldsvik. 2019 tog Ann-Catrin över Bredbyns Gästgiveri och har sedan dess arbetat för att erbjuda hotell, mat, café och olika aktiviteter för både lokalbefolkning och besökare. Med sitt entreprenörskap skapar hon arbetstillfällen och arbetar tätt med andra lokala företagare och föreningar. Med en inställning om att ingenting är omöjligt är hon en förebild för andra verksamma i området och bidrar till att sätta Bredbyn på kartan.

Stefan Andersson – Höga Kusten Teknikresurs

Med basen i Svartnora, Lövvik har Stefan Andersson i snart 30 år utvecklat Höga Kusten Teknikresurs AB och har under dessa år skapat en hållbar verksamhet med kunder över hela världen. Genom att satsa både lokalt och globalt, har företaget växt från ett enmansföretag till att nu sysselsätta över 20 personer inom både konstruktion och egen maskintillverkning. Med en stark tro på hembygden visar Stefan att Höga Kusten är en plats för innovation, utveckling och nya affärer.

Anna och David Nilsson – Gårdsbutiken i Nordingrå

Anna och David Nilsson visar med Gårdsbutiken i Nordingrå att det genom att gräva där man står, i kombination med nytänkande och driv går att skapa en verksamhet som lockar tusentals besökare och kunder varje år. Genom att samverka med lokala producenter och distributörer serverar Anna och David en helhetsupplevelse med både restaurang, butik och mathantverk. Gårdsbutiken skapar arbetstillfällen, inte minst för unga, och bidrar starkt till en attraktiv bild av Höga Kusten.

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – ENTREPRENÖRIELL FÖRENING

Kriterier: FÖRENING

– är nytänkande i föreningsarbetet
– samverkar aktivt med andra
– bidrar till bygdeutveckling
– ökar bygdens attraktivitet

Mannaminne

Mannaminnes Vänner, tillsammans med Mannaminne Ekonomisk Förening och Stiftelsen Mannaminne utvecklar ständigt kulturområdet i Häggvik, Nordingrå. Verksamheterna arbetar tätt tillsammans och samverkar också med andra företag och föreningar i området för att öka intresset för kultur samt även väcka barns och ungdomars intresse för konst, kultur och omvärlden. Mannaminne är en långsiktigt stark aktör och förebild som inspirerar kultursektorn i hela Höga Kusten.

Bygdsam Nätradalen

Bygdsam Nätradalen arbetar ständigt för att vara en motor i utvecklingen av Nätradalen. Föreningen jobbar aktivt med att främja nya idéer, starta egna initiativ och utgöra en stark röst i Örnsköldsviks kommun och hela Höga Kusten.  Med en engagerad styrelse och en verksamhetsledare som drivs av att skapa utveckling för bygden krokar föreningen arm med kommunen, företagare och föreningar för att nå sitt mål – ett blomstrande Nätradalen.

Härnösands Orienteringsklubb/Härnö Trail

Härnösands Orienteringsklubb har under sina 18 aktiva år jobbat för att skapa en verksamhet där barn och vuxna trivs och kan utvecklas. Förutom att vara ett nav för glädjefylld rörelse, är föreningen också en aktiv del i lokalsamhället. Genom samarbeten med kommun, företag och andra föreningar samt initiativ som HittaHärnösand och Härnö Trail bidrar föreningen starkt till den attraktiva bilden av Höga Kusten och lockar många – både lokalbefolkning och tillresande – att ta del av Härnösand och Höga Kustens storslagna natur.

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – ATTITYD

Kriterier: ATTITYD

– förändrar attityden till landsbygden på ett positivt sätt
– visar på möjligheterna som landsbygden erbjuder

Kalle Flodin – @kalleflodin

2018 lämnade Kalle Stockholm för att finna lugnet och livskraften på landsbygden. Han köpte en timmerstuga i Graninge, för att satsa på det kreativa och lugna livet. Nu delar han med sig av sitt liv på olika sätt; Youtube, blogg, Instagram och pod, till en växande följarskara över hela världen. Med sina vackra foton, filmer och texter sprider han en positiv bild av landsbygden som inspirerar andra att följa hans exempel om att skapa ett meningsfullt och hållbart liv.

Elin Sandström – @lillpigans

Genom engagemang för hembygden och tron på det lokala och hållbara livet, visar Elin att det går att själv utforma sin vardag. Elin är akademikern som valt en annan väg, och som visar att det går att lämna ett tryggt jobb för något man verkligen tror på. I sociala medier delar Elin med sig av tankar och ögonblicksbilder från livet i Kubbe Norrflärke, där hon driver sitt företag LillPigans med bland annat småskalig förädling av bär och frukt.

Sarah Sediqi – @sarah_mimmi99

Sarah kom som ensamkommande flykting till Sverige 2015 och engagerar sig nu för olika demokratifrågor – jämställdhet, unga på landsbygden, integration och den fria rösten. Hon delar med sig av sin röst både via sociala medier och i olika projekt för att stärka ungas plats i samhället. Sarah inspirerar andra, ung som gammal, att värna om demokratin, naturen och möjligheterna på landsbygden.

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – UNGA LANDSBYGGARE

Kriterier: UNG

– samverkar aktivt med andra
– vågar att tänka nytt
– bidrar till bygdeutveckling
– är mellan 16 och 30 år gammal

Elias Westin, 21 år

Elias Westin är 21 år gammal men har redan drivit sitt företag Wentreprenad i fem år. Med glädje, driv och engagemang är Elias en representant för Höga Kustens framåtanda och entreprenörskap – hos Wentreprenad finns bara möjligheter. Elias imponerar på äldre företagare i samma bransch genom att samverka med andra och skapa långsiktiga relationer, samtidigt som hans företag ger många unga medarbetare chansen att utvecklas.

Rasmus Johansson, 28 år

Rasmus har med stort hjärta och engagemang valt att satsa på utvecklingen av sin hembygd Junsele. Med Kvarnå Trädgård och Kvarnå Hantverksvinäger visar han att det genom kreativt tänkande, god samverkan och vilja, går att utveckla starka varumärken i Höga Kustens inland. Rasmus jobbar även aktivt tillsammans med företag och föreningar för att utveckla Arena Höga Kusten Inland och är en viktig kugge i hjulet med sitt breda kontaktnät bland besöks- och mathantverksföretag i Västernorrland och Jämtland.

Emil Lundberg, 25 år

Emil har på bara några år byggt sin tillvaro och verksamhet Bil och Motor Husum, baserad på ett genuint intresse för bilar och en stark tro på bygden. Med sitt driv och vilja att jobba tillsammans med andra är Emil en del i bygdeutvecklingen i Husum med omnejd, inte minst som styrelsemedlem i Grundsunda Framtidsgrupp – GFG Bygdsam.

Vinnare från tidigare år

VINNARE: ÅRETS LANDSBYGGARE 2019

1) Årets Landsbyggare – Entreprenör: Mats Löfroth, Hotell Höga Kusten
2) Årets Landsbyggare – Entreprenöriell förening: Föreningen Urkult
3) Årets Landsbyggare – Attityd: Jon Hillgren, Hernö Gin
4) Årets Landsbyggare – Ung Landsbyggare: Robin Hörnkvist, scenklart

VINNARE: ÅRETS LANDSBYGGARE 2018

1) Årets Landsbyggare – Entreprenör: Mat och Nostalgi
2) Årets Landsbyggare – Entreprenöriell förening: Noramacken ek förening
3) Årets Landsbyggare – Attityd: Mats och Karin, musik och möten
4) Årets Landsbyggare – Ung Landsbyggare: Jonna Jinton

VINNARE: ÅRETS LANDSBYGGARE 2017

1) Årets Landsbyggare – Entreprenör: Hernö Gin
2) Årets Landsbyggare –  Entreprenöriell förening: Inflyttningsgruppen i Resele
3) Årets Landsbyggare –  Attityd: Delat 1:a pris Katarina Östholm och Jerry Engström