VINNARE: ÅRETS LANDSBYGGARE 2018

1) Årets Landsbyggare – Entreprenör: Mat och Nostalgi
2) Årets Landsbyggare-  Entreprenöriell förening: Noramacken ek förening
3) Årets Landsbyggare-  Attityd: Mats och Karin, musik och möten
4) Årets Landsbyggare- Ung Landsbyggare: Jonna Jinton

PROGRAM ÅRETS LANDSBYGGARE 2018!

Den 19 juni samlar vi Landsbyggare, entreprenörer och föreningar i Höga Kustens landsbygd för att umgås, mingla och utvecklas tillsammans. Kvällen avslutas med att det prestigefyllda priset för Årets Landsbyggare 2018 utses.

Årets Landsbyggare är ett årligt pris för någon som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Höga Kusten och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis. Det finns fyra kategorier Landsbyggare:

1) Årets Landsbyggare – Entreprenör
2) Årets Landsbyggare-  Entreprenöriell förening
3) Årets Landsbyggare-  Attityd
4) Årets Landsbyggare- Ung Landsbyggare

Nomineringsprocessen har varit öppen för alla i Höga Kustens område. Det är Leader Höga Kustens styrelse, även kallad LAG, som är jury och röstar fram vinnarna i respektive kategori. Här kan du läsa mer om vilka som blev Årets Landsbyggare 2017!

PROGRAMMET 19 JUNI

Det blir en kväll med sommarmingel och inspiration från Landsbyggare! Vår nya landshövding Berit Högman hälsar välkommen och berättar om sin bild av landsbygdens betydelse för utveckling av regionen. Någon av våra Landsbyggare, kända från kampanjen www.landsbyggare.se berättar om sin resa och vad som fått dem att lyckas som företagare på landsbygden. Sedan kör vi en paneldebatt kring ungas betydelse för utvecklingen av landsbygden. Multi-talangen Annika Winhagen kommer att sjunga sommarsånger. Barbro Uhlin från Krogen Skogen står för mingel-maten med smak av Höga Kusten och dukar upp buffé vid Skulebergets vackra Naturscen. Välkommen!

17:30                Välkommen från Leader Höga Kusten, sedan sommarmingel med lokalproducerade och matiga snittar av Krogen Skogen/Barbro Uhlin.
18:00               Landshövdingen Berit Högman om vikten av entreprenörskap på landsbygden
18:15                Paneldebatt Unga på Landsbygden (nominerade till Årets Unga Landsbyggare 2018 samt projektledare för Ung Landsbygdsentreprenör
18:45               Annika Östman (Winhagen) sommarsånger från landsbygden
19:00               Prisutdelning Årets Landsbyggare 2018
19:30               Mingel, sommarsånger med lokala musikprofilen Annika Östman (Winhagen)

TID/PLATS: Tisdagen den 19 juni kl. 17:30 – 20:00, Skulebergets Naturscen, Docksta.
PRIS:  Kostnadsfritt. Antalet platser är begränsade till 50 deltagare.
ANMÄLAN: Skicka ett mail till Maaike Smit, (maaike@leaderhogakusten.se). Ange gärna också eventuella matpreferenser.

 Annika Östman (Winhagen)

 Krogen Skogen

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – ENTREPRENÖR

Kriterier: ENTREPRENÖR
– är nytänkande i sitt entreprenörskap
– samverkar aktivt med andra
– driver en hållbar verksamhet
– är ett god förebild för andra entreprenörer
– skapar jobb

HOTELL HÖGA KUSTEN

Hotell Höga Kusten är en entreprenör som går från klarhet till klarhet, som ständigt tänker nytt och utvecklar sitt koncept för såväl restaurangen, hotell som sina erbjudanden. De är en god förebild för andra entreprenörer och samverkar aktivt med andra företagare och anpassar erbjudandet efter ett allt större turistflöde.

ANUNDSJÖ BYGG

Anundsjö Bygg är bygg-och anläggningsfirman som skapar sysselsättning och är nytänkande genom sitt sätt att skapa en flexibel arbetsplats. Anundsjö Bygg är även en förebild när det kommer till samarbete. Företaget bidrar till bygdens utveckling, bland annat genom sitt engagemang i byggandet av en ny skola och trygghetsboende i Bredbyn.

MAT OCH NOSTALGI
Mat och Nostalgi i Viksjö har på ett nytänkande och kreativt sätt skapat en lokal träffpunkt med mack, butik och restaurang. De genomför evenemang som gynnar och lyfter bygden och har skapat ett lönsamt företag i en tuff bransch. Dessutom har de skapat en besökartrend och inflyttning som ger framtidstro till landsbygden.

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – ENTREPRENÖRIELL FÖRENING

Kriterier: FÖRENING

– är nytänkande i föreningsarbetet
– samverkar aktivt med andra
– bidrar till bygdeutveckling
– ökar bygdens attraktivitet

BOLLSTABRUK INTRESSEFÖRENING

Bollstabruk intresseförening har lyft Bollsta som by. Med sitt stora engagemang har man skapat ett aktivitetscentrum samt ett stort friluftsområde som ökar bygdens attraktivitet.

ÖSTERFORSE IF

Österforse IF har utvecklats till ett naturligt centrum i bygden och har lyckats locka människor till inflyttning genom sina många aktiviteter. En nytänkande och ung förening som skapar en positiv kraft i bygden.

NORAMACKEN EKONOMISK FÖRENING (Norabygden)

Noramacken ekonomisk förening är en förebild för att öka både bygdens service och attraktivitet. De har på ett kreativt sätt hittat nya och konstruktiva samarbetslösningar med lokala företag och andra föreningar, samt skapat stort engagemang genom sina medlemmar.

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – ATTITYD

Kriterier: ATTITYD

– förändrar attityden till landsbygden på ett positivt sätt
– visar på möjligheterna som landsbygden erbjuder

MATS O KARIN, MUSIK OCH MÖTEN

Mats och Karin är musikälskarna som hade en scen, vacker lokal, kunskap och vilja. Genom passion och känsla har de tagit den internationella scenen till sitt vardagsrum i lilla byn Östersjäland. Mats och Karin är kända i hela Sverige och har med sin genuina miljö och utmärkt värdskap lyckats sätta Höga Kusten på världens musik-karta.

JONNA JINTON

Jonna Jinton har med sin passion och målmedvetenhet bidragit till att landsbygdsfrågorna synliggörs och att det går att förverkliga sin dröm om att leva på landsbygden. Hon har ett unikt sätt att förmedla den energi och kraft som finns på Landsbygden.

KATARINA ÖSTHOLM

Katarina Östholms artiklar får större och större spridning. Hon når utanför regionens gränser. Hon bidrar till en saklig bild av landsbygdens möjligheter och har verkligen bidragit till att landsbygdsfrågorna uppmärksammas.

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE – UNG LANDSBYGGARE

Kriterier: UNG

– samverkar aktivt med andra
– vågar att tänka nytt
– bidrar till bygdeutveckling
– är mellan 16 och 30 år gammal

JOHAN ANDERSSON, 30 ÅR

Johan Andersson är en förebild och en ung drivande kraft som brinner för landsbygdsutveckling, driver landsbygdsfrågorna och skapar framtidstro i Sollefteå och hela Höga Kusten.

JONNA JINTON, 28 ÅR

Jonna är en viktig förebild för andra unga människor som vill bo, leva och verka på landsbygden. Hon har öppnat ett fönster till världen med känsla, konstnärlighet och kärlek till landsbygden. Hon har på ett nytt och modernt sätt lyckats förmedla den energi och kraft som finns på Landsbygden som lockas många människor i alla åldrar.

PEDER SVENSSON, 25 ÅR

Peder Svensson är en sann entreprenör som vågar satsa och tänka nytt. Han samverkar med andra entreprenörer och bidrar till utveckling samtidigt som han visar att det finns på en växtkraft på landsbygden vilket också är en förebild för andra unga och följa efter.