Konstnärsverkstad i Ramsele skapar givande utbyte mellan unga och gamla

I Ramsele finns en rad olika aktiviteter för barn och ungdomar, åtminstone då det gäller sport. För den konst och kulturintresserade finns det desto mindre. Därför fick Jessica Brorsson, medlem i Ramsele konst och hantverksförening en idé om ”konstträningar” för unga. Hennes dotter Lovis följde med på en studiecirkel som hantverksföreningen anordnade och därefter gick det av bara farten och de fick med sig fler ungdomar som bildade en ungdomssektion i Ramsele konst och hantverksförening.

– Håller du på med sport så har du ofta träningar och på samma sätt tänkte vi att vi ville ha konstträningar, säger Lovis Brorsson

Hon har alltid målat och pysslat hemma ville få en möjlighet att utveckla sitt skapande tillsammans med äldre och mer erfarna konstutövare. Därför sökte de en ungdomscheck hos Leader Höga Kusten.

De hann inreda två skapande rum på Hantverkshuset i Ramsele och gå två workshops innan pandemin slog till. Då gick de över på digitala konstträningar där de följde några onlinekurser. Pandemin satte stopp för mycket av vad de ville göra, bland annat att träffa och lära sig av mer erfarna konstnärer och hålla vernissage.  Nu då det går bra att träffas igen så har de kommit igång med en studiecirkel i akvarellmålning. Varje onsdag träffas medlemmar i olika åldrar och skapar tillsammans, nya medlemmar har tillkommit, bland annat flera nya ungdomar och deras föräldrar som också är konstintresserade.

– Det är roligt att få lära sig av äldre och mer erfarna konstnärer men också roligt att det kommer nya konstintresserade ungdomar till föreningen och på våra konstträningar säger Lovis Brorsson